BTW-nummer of OB-nummer?

 

Vanaf 1 januari 2020 hebben zelfstandig ondernemers in de inkomstenbelastingsfeer die aangemerkt zijn als een zgn. "BTW-ondernemer", als gevolg van de nieuwe privacy-wetgeving twee identificatienummers binnen de omzetbelasting. Ten eerste een ob-nummer, dit is het oude BTW-nummer en wordt gebruikt bij de aangifte van de omzetbelasting. Hiernaast is nu het btw-id gekomen. Dit is het nummer waarmee de ondernemer naar buiten treedt naar zijn of haar afnemers en dus vermeld op de factuur.

  

Vanaf 1 januari 2020 moet u dus niet meer het oude BTW-nummer op uw factuur vermelden, maar moet dit worden vervangen door het nieuwe btw-id. Dit wordt veel vergeten en dat zou er voor kunnen zorgen dat u onterecht de btw op de factuur van uw leverancier terugvordert; de aftrekmogelijkheid is er immers slechts indien het juiste nummer vermeld is. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0