Ben ik ondernemer voor de Inkomstenbelasting?

Wanneer heb je een onderneming voor de Inkomstenbelasting? Kun je dat zomaar beslissen en invullen op de belasting-aangifte? Geldt dat dan ook voor de Omzetbelasting?

Het kan immers aantrekkelijk zijn, maar er zijn daarom ook allerlei voorwaarden aan verbonden.

Als je een bedrijf hebt, hoeft het niet altijd zo te zijn dat het voor de Belastingdienst ook een onderneming is en dat je gebruik kunt maken van de regelingen die daarvoor zijn. Je hebt vast weleens gehoord van de zelfstandigheidsaftrek of de MKB-winstvrijstelling.

Daarnaast geldt ook nog eens bijvoorbeeld het “urencriterium”, zie hiervoor een eerdere post, voor ondernemers.

 

 

Wil je hier meer van weten? Neem contact met ons op of lees verder! 

 

Wanneer heb je een onderneming voor de Inkomstenbelasting? Het kan erg interessant zijn om alle kosten die je ergens voor maakt als een onderneming op te geven bij de Belastingaangifte, zodat je dit kunt verrekenen met andere inkomsten en daarmee je te betalen belasting omlaag kunt brengen.

 

Naast het verrekenen van gemaakte kosten, is het zijn van een ondernemer ook interessant, omdat er zogenaamde “ondernemersfaciliteiten” zijn voor een bepaalde groep ondernemers.

 

Het kan ook juist interessant zijn zijn vast te stellen dat je weliswaar wat verdient, maar dat dat eigenlijk niet valt aan te merken als een onderneming, maar meer als een hobby. Dan hoef je hier als onderneming geen belasting over te betalen. Het kan echter zijn dat het nog onder een ander soort inkomen wordt gevat, zoals resultaat uit overige werkzaamheden.

 

Wanneer er sprake is van een onderneming is in de wet Inkomstenbelasting, is niet terug te vinden in de wet, maar is uitgewerkt in de zogenaamde jurisprudentie, dus via rechtzaken tot stand gekomen.

 

Belangrijke kenmerken van een onderneming voor de inkomstenbelasting zijn:

-          “een duurzame organisatie van kapitaal en arbeid”, dus heb je echt een onderneming neergezet, geïnvesteerd, vinden er allerlei werkzaamheden plaats?

-          “deelname aan het economisch verkeer”, dus ga je de boer op met jouw product of dienst en concurreer je dan met anderen?

-          “oogmerk winst te behalen”, dus is het de bedoeling om er geld mee te verdienen?

-          “objectieve verwachting dat de winst ook daadwerkelijk gemaakt gaat worden”, dus is het ook een logisch idee dat je er geld mee kunt gaan verdienen?

 

Als je af en toe eens wat verkoopt is er geen sprake van deelname aan het economisch verkeer. Als je een hobby hebt, kost dat eerder geld, dan dat er voordelen te behalen zijn.

 

Op basis van deze vragen is al redelijk goed mogelijk een onderscheid te maken tussen ondernemingen en niet-ondernemingen. Mochten je echter twijfelen, dan kun je kijken naar dingen als of je echt zelfstandig bent of eigenlijk toch in loondienst, of je zelf last hebt als je klanten de facturen niet betalen(een zgn. debiteurenrisico), het aantal klanten, of er reclame wordt gemaakt, inschrijving Kamer van Koophandel, etc.

 

Als je van mening bent en kunt uitleggen dat er een een onderneming is voor de Inkomstenbelasting is, dan gelden er nog aanvullende regels om toegang te krijgen tot bepaalde extras, de zgn. ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigheidsaftrek, een vaste aftrekpost voor ondernemers. Hiervoor geldt een miniumum (urencriterium) van 1225 uur dat aan de onderneming besteed moet zijn.

 

Al met al goed om jezelf af te vragen of je een onderneming hebt en dus ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting. Het levert je aftrekbaarheid aan van de kosten en aanvullende fiscale voordelen op. Of het levert je juist vrijstelling op het aangeven van bepaalde verdiensten, omdat je niet een zogenaamde “bron” hebt waar je over moet gaan afrekenen.

 

 

Heeft dit je aan het denken gezet? Trek eens aan de bel, dan denken we met je mee!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Hinke Brons (woensdag, 14 april 2021 21:08)

    Wauw, super zo op een rij. Hartelijk dank. Heb het al doorgegeven aan een andere aspirant starter.

  • #2

    sylvia augusteijns (woensdag, 14 april 2021 21:54)

    Interessant om te lezen. Het zet aan tot nadenken. (voor mij als beginnend ondernemer).